Ar-Ge ve Tasarım faaliyetlerinde bulunan firmaların:
Ürünlerinde ve üretim süreçlerinde yenilik yapılması
Teknolojik bilgi üretilmesi
Ar-Ge ve tasarım personeli ve nitelikli işgücü istihdamının artırılmasının teşvik edilmesi
Ar-Ge ve tasarıma yönelik doğrudan yabancı sermaye yatırımlarının ülkeye girişinin hızlandırılması
Ürün kalitesi ve standardının yükseltilmesi amacı ile Ar-Ge ve Tasarım faaliyetleri sürdürülmektedir.
Ar-Ge merkezi, işletmelerin organizasyon yapısı içinde ayrı bir birim şeklinde örgütlenmiş, yurt içinde araştırma ve geliştirme faaliyetlerinde bulunan ve en az 15 tam zaman eşdeğer Ar-Ge personeli istihdam eden, yeterli Ar-Ge birikimi ve yeteneği olan, aynı bina veya aynı yerleşke içinde yer alan birimlerdir.
• Teknolojik alt yapıyı güçlendirmekle birlikte yeni teknolojiler için bilgi üretilmesi
• Üretim sektöründe maliyetin düşürülmesi ile birlikte kalitenin ve verimin arttırılması
• Sektörlerin ihtiyacına yönelik teknoloji transferinin ve uyumunun sağlanması
• Üretilen teknoloji ile birlikte bilimsel bilginin ticarileştirilmesi
Temel Araştırma; Ar-Ge yapılacak bölgede deneysel ve teorik çalışma sürecini kapsamaktadır. Bu süreçte yeni bilgi edinme amaçlanır fakat uygulama yapılmamaktadır.
Uygulamalı Araştırma; Belirli bir amaca yönelik uygulamalı olarak çalışmaların yapıldığı süreçtir.
Deneysel Geliştirme; Temel araştırma ve uygulamalı araştırma süreçlerinde edinilen bilgilerle yeni bir teknoloji, ürün, sistem ve hizmet geliştirilmesine yönelik çalışmalar gerçekleştirilmektedir.
Araştırmacı; Ar-Ge faaliyetleri ile ilgili olarak projelerin yönetilmesi süreçlerinde yer alan en az lisans mezunu ve teknisyen; Meslek Liseleri’nin veya Meslek Yüksekokullarının:
Teknik
Tasarım
Fen
Sağlık programlarından mezun kişiler olmalıdır.
Destek Personeli: Ar-Ge veya tasarım faaliyetlerine katılım sağlayan veya bu faaliyetlerle doğrudan ilişkili yöneticileri, teknik elemanları, laborantları, sekreterleri, işçi ve benzeri personelleri kapsamaktadır. (TZE Ar-Ge veya tasarım personeli sayısının %10’unu aşmamalıdır)
Sistematik bir temel üzerinde yürütülen yaratıcı çalışmalar, çevre uyumlu ürün tasarımı veya yazılım faaliyetleri ile alanında bilimsel ve teknolojik gelişme gösteren, bilimsel ve teknolojik bir belirsizliğe odaklanan, çıktıları özgün, deneysel, bilimsel ve teknik içerik taşıyan faaliyetleri kapsamaktadır.
Ar-Ge faaliyetlerinin her aşamasını belirleyecek nitelikte ve bilimsel esaslar çerçevesinde gerçekleştirilen ve araştırmacı tarafından yürütülen bir projedir.
Ar-Ge merkezinde araştırmacı ve teknisyen statüsünde çalışacak en az 15 tam zaman eşdeğer Ar-Ge personeline sahip olunması,
Ar-Ge merkezinde konusu, süresi, bütçesi ve personel ihtiyacı tanımlanmış program ve projelerin bulunması,
Ar-Ge merkezinin ayrı bir birim şeklinde örgütlenmiş ve tek bir yerleşke veya fiziki mekân içinde yer alması,
Ar-Ge ve destek personelinin Ar-Ge merkezinde çalıştığının fiziki kontrolünü yapacak mekanizmalara sahip olunması,
Yeterli Ar-Ge yönetimi ile teknolojik varlıkları, insan kaynakları, fikrî haklar, proje ve bilgi kaynakları yönetim yeteneği ve kapasitesinin bulunması,
Ar-Ge faaliyetlerinin yurt içinde gerçekleştirilmesi.
Yeterli Ar-Ge yönetimi ile teknolojik varlıkları, insan kaynakları, fikrî haklar, proje ve bilgi kaynakları yönetim yeteneği ve kapasitesinin bulunması
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından Ar-Ge Merkezi belgesini aldıktan sonra en az lisans derecesine sahip olan Temel Bilimler Mezunu yeni istihdam sağlanması amacıyla sunulan hibe desteğine Temel Bilimler Desteği denir. Lisans derecesine sahip kişilerin Fizik, Kimya, Biyoloji veya Matematik mezunu olduktan sonra Ar-Ge Merkezi’ne kabulü gerçekleşmektedir. Destek kapsamında verilen maksimum personel sayısı Ar-Ge Merkezi çalışanlarının %10’u kadardır. Destek kapsamında hazırlanması gereken belgeler;
• Maaşı ödenen personelin maaş ödeme dekontun Ücretin Ödendiği Belge alanına yüklenmesi
• Personelin adının altı çizilerek ilgili ay kapsamında SGK hizmet listesi portalında yer alan Temel Bilimler>SGK Prim Dökümü bölümüne yüklenmesi
Yukarıdaki belgeler yüklendikten sonra şirket yetkilisinin onayını belirten bir e-imzasının da beyan edilmesi gerekmektedir. Başvuru sonrası sürecin işleyişinin profesyonellikle devam etmesi için uzman kadromuzun deneyimlerinden faydalanabilirsiniz.
Ar-Ge Merkezinde, Bakanlar Kurulu tarafından NACE Rev.2 başlığı altındaki alanlar için 30 tam zaman eşdeğer Ar-Ge personeli bulunmalıdır.
Hava taşıtları ve uzay araçları ile bunlarla ilgili makinelerin imalatı
Askeri savaş araçlarının imalatı
Motosiklet imalatı
Başka yerde sınıflandırılmamış diğer ulaşım ekipmanlarının imalatı
İşletmenin organizasyon yapısı içinde ayrı bir birim şeklinde örgütlenmiş, yurt içinde tasarım faaliyetlerinde bulunan ve en az 10 tam zaman eşdeğer tasarım personeli istihdam eden, yeterli tasarım birikimi ve yeteneği olan, aynı bina veya aynı yerleşke içinde yer alan birimlerdir.
Mühendislik
Mimarlık
Tasarım bölümlerinden lisans mezunu veya
Tasarım alanlarından lisansüstü mezun
Meslek Liseleri’nin veya Meslek Yüksekokul’larının;
Tasarım
Teknik
Fen-Sağlık programlarından mezun kişiler olmalıdır.
Tasarım faaliyetlerine katılan veya bu faaliyetlerle doğrudan ilişkili yönetici, teknik eleman, laborant, sekreter, işçi ve benzeri personeli kapsamaktadır. (TZE tasarım personeli sayısının %10’unu aşmamalıdır.)
Sanayi alanında ve Bakanlar Kurulunun uygun göreceği diğer alanlarda katma değer ve rekabet avantajı yaratma potansiyelini haiz, ürün veya ürünlerin işlevselliğini artırma, geliştirme, iyileştirme ve farklılaştırmaya yönelik yenilikçi faaliyetlerin tümünü kapsamaktadır.
Tasarım faaliyetlerinin her safhasını belirleyecek nitelikte ve bilimsel esaslar çerçevesinde gerçekleştirilen ve tasarımcı tarafından yürütülen projelerdir.
Tasarım Merkezi oluşturmak için aşağıdaki şartları taşımanız gerekmektedir:
Ar-Ge merkezinde konusu, süresi, bütçesi ve personel ihtiyacı tanımlanmış program ve projelerin bulunması
Tasarım merkezinde araştırmacı ve teknisyen statüsünde çalışacak en az 10 tam zaman eşdeğer tasarım personeline sahip olunması
Tasarım merkezinde konusu, süresi, bütçesi ve personel ihtiyacı tanımlanmış program ve projelerin bulunması
Tasarım merkezinin ayrı bir birim şeklinde örgütlenmiş ve tek bir yerleşke veya fiziki mekân içinde yer alması
Tasarım ve destek personelinin Tasarım Merkezinde çalıştığının fiziki kontrolünü yapacak mekanizmalara sahip olunması
Yeterli tasarım yönetimi ile teknolojik varlıkları, insan kaynakları, fikrî haklar, proje ve bilgi kaynakları yönetim yeteneği ve kapasitesinin bulunması
Tasarım faaliyetlerinin yurt içinde gerçekleştirilmesi
Ar-Ge ve Tasarım Merkezi oluşturan firmalar Ar-Ge ve Tasarım Merkezinde yürütülen projeler devam ettiği sürece aşağıdaki devlet destek ve teşviklerinden yararlanabilmektedir:
Ar-Ge Faaliyetleri Matrah İndirimi (%100)
Gelir Vergisi İstisnası/Stopaj Desteği (%90-95)
Sigorta İşveren Primi Hissesi Desteği (%50)
Damga Vergisi İstisnası (%100)
Gümrük Vergisi Muafiyeti (%100)
Temel Bilimler Personel İstihdam Desteği
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın vermiş olduğu Ar-Ge ve Tasarım destekleri kapsamında yapılması gereken tüm başvuru ve uygulama süreci işlemlerini alanında uzman ve deneyimli ekibimizle gerçekleştiriyor, sahip olduğumuz know-how ile başvurunuzu yaparak mevcut desteklerden faydalanma imkanı sunuyoruz. Projelerinizi konsolide ediyor, mali ve teknik boyutta etkin bir yönetimle süreç boyu sizlere danışmanlık hizmeti veriyoruz.
ODS Consulting Group, AR-GE ve Tasarım Merkezi Danışmanlığı kapsamında firmalara sağlanan hizmetin ilk adımında, projenin hazırlanması sürecinde devreye giren kapsamlı metodumuzla hem projeleri ilgili kurumlarla buluşturuyor hem de kattığımız değer önerileri ve sunduğumuz teknik know-how ile projelerin tüm süreçlerinde sizlerle birlikte hareket ediyoruz.
© 2023 MaviEdm All rights reserved